Kort nieuwsRegionaal nieuws

Tips voor veilige feestdagen!

- advertentie -

Oldambt – December is een van de mooiste maar ook de drukste maanden van het jaar. Sinterklaas is nog niet afgelopen of de kerst staat weer voor de deur. December staat symbool voor gezelligheid in en om het huis; feestelijke versiering, lekker eten en als het even kan mooie kleren aan. Juist in deze periode zit een ongelukje in een onoplettend klein hoekje. Stel je voor: je bent samen lekker aan het kokkerellen en ineens is er een steekvlam! Een brandwond heb je zo opgelopen en een brand kan snel ontstaan: 3 minuten is niks. Gelukkig kun je zelf veel doen om dat te voorkomen.

- advertentie -

Voor de brandweer en het brandwondencentrum is december ook een bijzondere en vooral drukke maand. In vergelijking tot andere maanden hebben we dan de meeste woningbranden en incidenten. Rondom de jaarwisseling zelfs drie tot vier keer meer dan normaal.
Feestelijke versieringen
Met feestelijke versiering zoals slingers, vlaggetjes, tafelkleedjes en kersstukjes toveren we ons huis om. Versiering kan echter ook brandbaar zijn en gevaarlijke situaties opleveren als het niet veilig gebruikt wordt. Door de versiering kan een brand nog sneller uitbreiden. Hang ze dus nooit in de buurt van apparatuur die warmer wordt dan handwarm. Dat betekent dat je je hand erop moet kunnen leggen zonder dat je denkt: “Au, heet”. Let ook altijd op het CE keurmerk op de verpakking.

Lampjes
De vele lichtjes brengen sfeer en gezelligheid en stralen in de tuin en door de ramen. Hang je feestverlichting op? Controleer dan eerst of het snoer niet beschadigd is. Doe de verlichting uit als je gaat slapen of weggaat, door de stekker uit het stopcontact te halen. Een lampje losdraaien is niet genoeg. Ook bij verlichting is het belangrijk om op het CE keurmerk te letten.

Feestkleding
Als het even kan hullen we onszelf in feestelijke kleding. Juist feestkleding is vaak gemaakt van synthetische materialen. Veel van deze materialen kunnen makkelijk in brand vliegen of ernstig brandwonden veroorzaken. Wees daardoor extra voorzichtig met kaarsen, de openhaard en tijdens het koken. Kort gezegd, let extra op met het gebruik van vuur en hete voorwerpen.

Waxinelichtjes en kaarsen
Kaarsen zijn heel gezellig, maar ook gevaarlijk. Zet ze nooit dichtbij een gordijn of op een plek waar ze makkelijk kunnen omvallen. Gebruik liever waxinelichtjes en kaarsen in een onbrandbare houder (bijvoorbeeld van steen of glas). Zorg er wel voor dat je een houder hebt die niet te warm wordt van het waxinelichtje. Die kan dan smelten of barsten.

Kokkerellen
Gaan jullie thuis of ergens anders fonduen of gourmetten, gebruik hiervoor dan het liefst een elektrisch apparaat (CE gekeurd). Dat is een stuk veiliger dan een houder met brandspiritus vullen en aansteken. Let er wel op dat het snoer onbeschadigd is, volledig is uitgerold en zó ligt dat niemand erover kan struikelen. Gebruik liever geen tafelkleed. Mensen kunnen hier per ongeluk aan trekken. Je moet er toch niet aan denken dat de fonduepan met hete olie of bouillon omvalt. Dat kan lelijke brandwonden veroorzaken!

- advertentie -

Meer informatie
Kijk voor meer informatie ook op de site van het Brandwondencentrum, onze partner met wie wij sinds 2012 samenwerken.

- advertentie - 

Ga jij in december een feestje vieren of uitgebreid koken? Lees dan ook eens hoe je een brandveilig feestje organiseert en veilig kookt. Want ook tijdens de feestdagen geldt 3 minuten is niks!

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button