AlgemeenRegionaal nieuws

Huishoudens geven gemiddeld 170 euro uit tijdens feestdagen

- advertentie -

Oldambt – Sint en kerst, maar ook Oud en nieuw geven de detailhandel een extra impuls van naar schatting 1,3 miljard euro. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

- advertentie -

Van de bijna 21 miljard euro die de detailhandel in november en december omzet, is naar schatting 1,3 miljard euro toe te schrijven aan de feestdagen. Per huishouden komt dit neer op ongeveer 170 euro aan extra detailhandelsuitgaven.

De extra omzet tijdens de feestdagen wordt vooral behaald door cadeaus voor Sint en kerst, luxe voedingsmiddelen en dranken voor bij het kerstdiner en hapjes, champagne en vuurwerk voor de jaarwisseling.

Niet alle detailhandelsbranches profiteren even sterk van de feestdagen. Terwijl de speelgoedwinkels hoogtijdagen beleven, hebben de doe-het-zelfwinkels het juist rustiger. De speelgoedverkopers halen bijna 30 procent van de jaaromzet in de laatste twee maanden van het jaar. Ruim 140 miljoen euro kan worden aangeduid als feestdagenomzet.

Smartphones
Verkopers van consumentenelektronica profiteren van de cadeaumaanden. Kleine elektrische huishoudelijke apparatuur, smartphones en computerapparatuur vormen gewilde cadeaus. Ook de slijterijen behalen een belangrijk deel van de omzet uit de feestdagen. Naar schatting is een derde van de omzet in november en december gerelateerd aan de feestdagen. De jaaromzet bedraagt ongeveer 1,5 miljard euro, waarvan bijna 340 miljoen euro wordt gerealiseerd in de laatste twee maanden van het jaar.

De supermarkten behalen eveneens hun hoogste omzet in december als ongeveer 10 procent van de jaaromzet binnenkomt. Op een jaaromzet van ruim 37,5 miljard euro bedraagt de extra feestdagenomzet in de periode november–december ongeveer 420 miljoen euro.

- advertentie -

Bron: NDC

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button