AlgemeenGemeente

Burgemeester Pieter Smit tekent tegen kernwapens

- advertentie -

Oldambt – Burgemeester Pieter Smit van Oldambt tekent dinsdag 31 maart het burgerinitiatief om te komen tot een nationaal verbod op kernwapens. Collega’s uit diverse andere gemeenten gingen hem al voor. Vredesorganisatie PAX lanceerde het burgerinitiatief tijdens de Vredesweek afgelopen september. Door 40.000 handtekeningen in te zamelen, wil PAX een nationaal verbod op kernwapens op de politieke agenda zetten. Inmiddels hebben ruim 30.000 Nederlanders tegen kernwapens getekend. 

- advertentie -

Volgens PAX laten de huidige ontwikkelingen in de wereld zien hoe onbeheersbaar geweldoms is. “Verdere verspreiding van kennis en materiaal voor kernwapens maken de wereld alleen nog maar onveiliger”, zegt PAX-woordvoerder Krista van Velzen. “We vinden het daarom hoog tijd serieus werk te maken van nucleaire ontwapening. Een Nederlands verbod kan hier aan bijdragen.”

Steun van bestuurders
Op www.tekentegenkernwapens.nl kunnen Nederlanders boven de achttien jaar het burgerinitiatief tekenen. Bekende Nederlanders als Katja Schuurman, Jan Mulder, Abdelkader Benali en Hennie Vrienten deden dit al. Ook diverse bestuurders, de voorzitter van de Protestantse kerk in Nederland ds. Karin van den Broeke en bisschop Gerard de Korte van Groningen-Leeuwarden zetten hun handtekening. Burgemeester Smit voegt zijn naam nu aan de lijst toe. PAX hoopt dat de inwoners van Oldambt dit goede voorbeeld online volgen.

PAX vraagt elke prominent de pen door te geven aan een ander. Burgemeester Smit zal de pen doorgeven aan Paul Depla, burgemeester van Breda.

Mondiale ontwapening dichterbij
In Nederland liggen twintig Amerikaanse kernwapens. De Verenigde Staten gaan deze wapens op korte termijn moderniseren, wat betekent dat er nieuwe, beter inzetbare kernwapens naar Nederland komen. Opiniepeilingen van onder meer het Rode Kruis, dat het Burgerinitiatief steunt, wijzen uit dat een meerderheid van de bevolking van kernwapens af wil. “Deze massavernietingswapens zijn bedoeld om hele steden te vernietigen en duizenden mensen te doden”, vertelt Van Velzen. “Het is een volstrekt onacceptabel wapen, dat bij gebruik catastrofale humanitaire gevolgen heeft. Met een nationaal verbod brengen we mondiale nucleaire ontwapening een stap dichterbij. 115 landen gingen ons al voor. Nederland kan en moet dit voorbeeld volgen.”

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button