AlgemeenGemeenteRegionaal nieuws

Vijf Oost-Groninger gemeenten gaan Akkoord van Westerlee uitvoeren

- advertentie -

Regio – De gebiedsregisseurs Bert Middel en Gerard Kremer gaan met de gemeenten Oldambt, Bellingwedde, Pekela, Vlagtwedde en Menterwolde het Akkoord van Westerlee uitvoeren, waarin afspraken zijn gemaakt over de werkgelegenheid in Oost-Groningen. Die opdracht hebben zij gekregen van de provincie en het Rijk, nadat de vijf gemeenten hebben laten weten er alsnog mee aan de slag te willen gaan. Veendam en Stadskanaal, oorspronkelijk mede-ondertekenaars van het akkoord begin 2015, hebben zich teruggetrokken.

- advertentie -

Eén werkorganisatie
De grootste werkgevers in de regio zijn de sociale werkbedrijven Synergon en Wedeka, die werk bieden aan meer dan drieduizend mensen. De belangrijkste afspraak uit het akkoord is om in Oost-Groningen een nieuwe, eenduidig opererende werkorganisatie op te zetten. Hier moet het werkgevers-servicepunt worden ondergebracht, dat als aanspreekpunt dient voor alle ondernemers in het gebied. Ook de huidige zogeheten training- en diagnosecentra, die de schakel vormen tussen werkzoekenden en bedrijven met vacatures, worden bij deze nieuwe organisatie ondergebracht. Het plan van aanpak moet er binnen enkele weken liggen.

Doorpakken
Staatssecretaris Jetta Klijnsma: “Ik vind dat het allemaal wel heel erg lang heeft geduurd. Het uiteindelijke streven blijft dat er in heel Oost-Groningen uiteindelijk straks sprake is van één werk- en ontwikkelbedrijf voor de uitvoering van de Participatiewet”. Volgens de provincie, de staatssecretaris en de gebiedsregisseurs is dat nodig om de problemen op de arbeidsmarkt in Oost-Groningen te bestrijden. Gedeputeerde Eelco Eikenaar: “Er moet nu inderdaad echt worden doorgepakt. Ik vertrouw erop dat de beide gebiedsregisseurs met vijf gemeenten snel een plan van aanpak kunnen presenteren”.

10 miljoen
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft voor Oost-Groningen voor de periode 2015-2018 een financiële bijdrage van maximaal 18 miljoen euro beschikbaar. Hiervan is tot nu toe één miljoen euro ingezet. Als het plan van aanpak wordt goedgekeurd is ten hoogste nog 10 miljoen euro beschikbaar. De staatssecretaris hoopt dat Stadskanaal en Veendam zich alsnog aansluiten. Klijnsma: “Iedereen moet beseffen dat we dit voor de mensen in het gebied doen”.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button