Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenGemeente

Symposium in De Klinker: Roze ouderen, die hebben we hier niet!

- advertentie -

Winschoten – Afgelopen dinsdag tijdens de Internationale Coming Outdag – werd in De Klinker in Winschoten het symposium “Coming out voor jong en oud!” gehouden, georganiseerd door Roze 50plus Oldambt en de gemeente Oldambt.

- advertentie -

De doelstelling van dit symposium was het stimuleren van LHBT aandacht, -acceptatie en – beleid in alle maatschappelijke organisaties in Oldambt. De gemeente Oldambt nodigde zorg- en welzijnsinstellingen, scholen, politie, sportverenigingen, kerken, ouderenbonden, vrijwilligers- en jongerenorganisaties uit om zich te informeren en mee te denken en praten over de mogelijkheid en wenselijkheid van LHBT-aandacht in de eigen organisatie.

De bijna 100 bezoekers kwamen De Klinker binnen door een roze kast, gemaakt door jongeren van Jongerencentrum ’t Spoor onder leiding van kunstenaar Willem Dresselhuys van Manna22. Zij verwelkomden iedereen met een cocktail in regenbooggekleurde glazen.

Marjet Bos van Roze 50plus Oldambt trad op als middagvoorzitter. Burgemeester Pieter Smit van de gemeente Oldambt opende het symposium. Daarna vertelden Marjet Bos en Hilbert Flokstra (Oldambster LHBT-jongere en PvdA raadslid) over het belang van LHBT-aandacht in alle lagen van de samenleving en organisaties. Zij verwoordden beiden te streven naar een levende LHBT-gemeenschap in Oldambt.

Filosoof Hans Kaldenbach hield de aanwezigen een spiegel voor wat betreft hun eigen vooroordelen. Schrijfster Eveline van de Putte besprak onder de titel “Roze ouderen, die hebben we hier niet!” de situatie dat zorgorganisaties zich veelal niet bewust zijn van de emotionele eenzaamheid onder hun LHBT-cliënten. Else-Marije Boss van Movisie hield de aanwezigen voor dat het introduceren van LHBT-aandacht en LHBT-beleid in hun organisatie geen kostbare aangelegenheid hoeft te zijn en gaf praktische tips om LHBT-aandacht in de praktijk van alledag in te voeren. De lezingen werden afgewisseld met korte “wake up calls” van LHBT-ers woonachtig in het Oldambt. Ook werd een korte film vertoond over coming out gevoelens van LHBT-jongeren en hun behoefte aan een ontmoetingsplek.

Tijdens een lange pauze konden de deelnemers bij zogenaamde “netwerktafels” informatie vergaren over verschillende onderwerpen en met elkaar en vertegenwoordigers van de LHBT-gemeenschap in gesprek. Dat waren levendige gesprekken waarin veel informatie werd uitgewisseld en nieuwe contacten gelegd.

De organisatoren kijken teug op een zeer geslaagde middag.

Foto’s: Peter Buiter

 

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button