AlgemeenIncidentenVideo

Felle brand in ziekenhuis Winschoten – oefening (Video)

- advertentie -

Winschoten – Dinsdagavond werd in Winschoten in het OZG, locatie Lucas geoefend door de BHV (BedrijfsHulpVerlening) in samenwerking met de brandweer van Winschoten.

- advertentie -

Rond 19:00 uur een brand gemeld op afdeling Noord 1. De BHV organisatie startte direct met de ontruiming en de brandweer werd gealarmeerd. Ter plaatse bleek een zuurstoflek te zijn ontstaan waardoor een extreem hete en felle brand ontstond. Temperaturen liepen in de felle witte vlammen op tot wel 2000 graden. De brandweer ontdekte snel de brandhaard en begon met het voorkomen van uitbreiding door te gaan koelen. Blussen van een zuurstofbrand is alleen maar mogelijk door eerst de zuurstoftoevoer te stoppen. Als brandende delen zijn geblust zal door de continue aanvoer van zuurstof alles weer binnen no-time ontbranden zodra gestopt wordt met blussen. Detail in de oefening was echter dat er meerdere mensen vlak bij de brand aan de beademing lagen waardoor de toevoer niet direct kon worden afgesloten. De BHV organisatie moest om deze reden nauw samenwerken met de brandweer em de patienten evacueren met een tijdelijke zuurstoftank. Na de evacuatie van de slachtoffers via het raam met een hoogwerker was het vervolgens mogelijk de toevoer van zuurstof te stoppen en de brand te blussen.

In het OZG neemt men, vanzelfsprekend, veiligheid zeer serieus. Er wordt regelmatig geoefend en ook de brandweer wordt hierbij elk jaar wel eens in meegenomen. Vooral in een pand als een ziekenhuis is een goede samenwerking tussen BHV en brandweer van groot belang. Uiteraard ligt er een nog grotere nadruk op preventie (ook een BHV taak) om te voorkomen dat deze samenwerking ooit in een echte situatie noodzakelijk zal zijn.

Foto’s Marcel Lameijer / OldambtNu.nl
Video: Gerrie de Groot/ OldambtNu.nl

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button