AlgemeenGemeente

Burgemeester Pieter Smit blij met proef legale wietteelt

- advertentie -

Landelijk/ Oldambt – Gemeenten reageren positief op de plannen van het nieuwe kabinet om een proef te doen met legale wietteelt. Vanuit onder meer Nijmegen, Heerlen, Breda, Oldambt, Venlo, Eindhoven en Weert klinken opgewekte geluiden: ze willen zich gráág aanmelden als proefgemeente.

- advertentie -

Fel tegenstander
De laatste tijd komen vrijwel iedere dag plannen van het nieuwe kabinet naar buiten. Over een gekozen burgemeester bijvoorbeeld. Of het eind van het referendum. Afgelopen weekend kwam een opvallend plan naar buiten. VVD, D66, CDA en ChristenUnie willen een proef houden met het legaal telen van wiet door gemeenten. Opvallend, omdat CDA en vooral CU fel tegenstander is van de legale wietteelt. Maar voorstanders VVD en D66 hebben in de onderhandelingen blijkbaar genoeg wisselgeld beloofd om de christelijke partijen mee te krijgen in het plan.

Gezondheid
In het noorden van het land, het Groningse Oldambt, voelt ook wel wat voor een proef. ‘Het is een mooie stap in de goede richting’, aldus burgemeester Pieter Smit op RTV Noord. Hij gaat eerste de plannen even goed bestuderen, maar wil dan zijn gemeente zeker aanmelden. Belangrijkste reden is de veiligheid voor de gezondheid. ‘Je hebt geen idee wat voor middelen over cannabisplanten heen worden gespoten in de illegale teelt’, tekent RTV Noord op uit zijn mond. Daarnaast hoopt hij dat het drugsgerelateerde geweld afneemt.

90%
Het is slechts een greep uit de vele reacties van gemeenten op de uitgelekte plannen. Hoeveel gemeenten zich zullen aanmelden voor de zes plekken die het kabinet wil creëren, is nog afwachten. Maar dat het plan op brede steun uit gemeenteland kan rekenen, is duidelijk. Vorig jaar tijdens het VNG Congres stemde bijna 90 procent van de gemeenten voor experimenten met legale wietteelt.

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button