AlgemeenGemeente

Boomfeestdag in het teken van essentaksterfte en groendebat

- advertentie -

Oldambt – Op woensdag 14 maart aanstaande wordt de 62ste editie van de Nationale Boomfeestdag gehouden. Naar verwachting doen 100.000 kinderen mee in ruim 290 gemeenten in Nederland. Zij planten die dag met elkaar zo’n 200.000 bomen en struiken. Het landelijke startschot wordt gegeven in de gemeente Oldambt.

- advertentie -

Groendebat
Een aantal fractievoorzitters uit de Tweede Kamer gaan samen met de lijsttrekkers uit Oldambt in gesprek met 350 Oldambtster kinderen over onder andere de klimaatdoelen, het belang van natuureducatie en de essentaksterfte. Dit zogenaamde groendebat wordt geleid door Boomfeestdag-voorzitter Albert Verlinde.

Essentaksterfte
Staatsbosbeheer roept de hulp van kinderen in om tijdens de Nationale Boomfeestdag een start te maken met de campagne om zieke essen, die zijn getroffen door de essentaksterfte, te vervangen. Essentaksterfte is een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen. In verband met de veiligheid door vallende takken, verwijderen beheerders aangetaste essen op plekken waar veel mensen langs komen.

Duizend nieuwe bomen
In het kader van de campagne van Staatsbosbeheer planten gedeputeerde Henk Staghouwer, burgemeester Pieter Smit, hoofd Staatsbosbeheer Groningen Rieks van der Wal en Albert Verlinde samen met de kinderen die meedoen aan de Boomfeestdag maar liefst duizend nieuwe bomen in dorpsbos De Hoogte bij Heiligerlee. In dit bos zijn veel essen verwijderd omdat ze waren aangetast door de essentaksterfte.

Operatie Boomfeestdag: maakt ’t buiten beter!
Uit de verkiezingsprogramma’s blijkt dat niet alle gemeenten zich realiseren dat de aanplant van bomen helpt bij het behalen van de landelijke klimaatdoelen. Door kinderen te betrekken bij het planten van bomen dragen ze bij aan de klimaatdoelen van de gemeente én leren ze over het belang van bomen en bossen voor een gezond klimaat.

Het is dus tijd voor “Operatie Boomfeestdag: maak ’t buiten beter!”

- advertentie -

Bomen in Blauwestad
Ook in Blauwestad worden nieuwe bomen geplant tijdens de Boomfeestdag. Dit gebeurt nabij de Wilgenborg, waar de langste fietsbrug van Europa wordt aangelegd: de Blauwe Loper. Deze brug vormt straks een nieuwe verbinding tussen Winschoten en Blauwestad en gaat over het Oldambtmeer, een ecologische zone, de snelweg A7 en het Winschoterdiep. Aan de voet van deze toekomstige brug wordt een bomencirkel geplant door de deelnemende kinderen en de fractievoorzitters van de Tweede Kamer.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button