AlgemeenGemeente

Zo moet de Blauwe Loper eruit zien: wat vind jij er van?

- advertentie -

Blauwestad – Om Blauwestad en het centrum van Winschoten met elkaar te verbinden wordt er voor fietsers en voetgangers een brug aangelegd: de Blauwe Loper. Op dit moment worden beide kernen gescheiden door de A7, het Oldambtmeer en het Winschoterdiep.

- advertentie -

De Blauwe Loper moet ervoor zorgen dat de bewoners van Blauwestad gemakkelijker de voorzieningen in Winschoten kunnen bereiken. Omgekeerd geldt voor de inwoners van Winschoten dat ze sneller in het recreatiegebied Blauwestad kunnen komen. De brug wordt met 800 meter de langste fietsbrug van Europa en moet een opvallend uiterlijk krijgen.

(Lees verder onder de foto) Foto: Nol Molenaar

Informatieavond
Op woensdag 11 april organiseren gemeente Oldambt, provincie Groningen en projectbureau Blauwestad een inloopavond over de Blauwe Loper. Tijdens deze avond wordt het eerste schetsontwerp van de toekomstige fiets- en voetgangersbrug tussen Winschoten en Blauwestad gepresenteerd.

De inloopavond is bedoeld voor alle inwoners uit de gemeente Oldambt en vindt plaats tussen 17.00 en 20.00 uur in de Harbour JazzClub in Winschoten. De ontwerper en aannemer zijn die avond aanwezig om het voorlopige ontwerp te presenteren. Ook de bestuurders van gemeente Oldambt, provincie Groningen en projectbureau Blauwestad zijn aanwezig om een toelichting te geven en om vragen te beantwoorden.

(Lees verder onder de foto) Foto: Nol Molenaar

- advertentie -

Uw mening over de Blauwe Loper 
Tijdens de inloopavond kunt u uw mening geven over het eerste schetsontwerp. Uw mening is belangrijk en wordt meegenomen in het besluitvormingsproces. Bent u niet in de gelegenheid om naar de inloopavond te komen? Dan kunt u uw reactie ook achterlaten op www.blauwestad.nl. Dit is mogelijk van dinsdag 10 april tot en met donderdag 12 april.

- advertentie - 

Samenwerking
De Blauwe Loper is een gezamenlijk project van de provincie Groningen, gemeente Oldambt en het projectbureau Blauwestad. De provincie draagt 6 miljoen euro bij aan het project, de gemeente 500.000 euro.

(Lees verder onder de foto) Foto: Nol Molenaar

Voorkeursalternatief
Er zijn verschillende alternatieven onderzocht voor de brug en de route naar het centrum van Winschoten. Op basis van de onderzoeksresultaten en de reacties van de bewoners hebben Provinciale Staten en de gemeenteraad van Oldambt eind 2014 positief besloten over het voorkeursalternatief dat uitgaat van een brug tussen het Havenkwartier in Blauwestad en de Hoorntjesweg in Winschoten. Het brugdeel over het Winschoterdiep is beweegbaar.

In Winschoten sluit de brug aan op de fietsroute via de Hoorntjesweg, Ludensweg en de Van Speykstraat richting het centrum. Verder wordt rekening gehouden met een aansluiting op het Stadspark. De vormgeving van de helling bij de Hoorntjesweg wordt in de vervolgfase verder uitgewerkt.

(Lees verder onder de foto) Foto: Nol Molenaar

Planning
– Najaar 2017: aanbesteding. Welke aannemer gaat aan de slag met het ontwerp voor de bouw van de brug? Aannemers worden uitgedaagd rekening te houden met duurzaamheid in hun ontwerp, bijvoorbeeld door zonnecellen of duurzame materialen in te passen.
– Voorjaar 2018: start voorbereiding; het uitwerken van het ontwerp van de geselecteerde aannemer.
– Voorjaar 2019: start bouw van de Blauwe Loper

Lees meer:
– Langste fietsbrug van Europa verbindt Blauwestad en Winschoten
– Fietsbrug ‘De Blauweloper’ wordt de langste van Nederland
– Werkgroep wil dat realisering Blauwe Loper over A7 doorgaat
– Groen licht voor Blauwe Loper in ruil voor ‘vrij baan’ Havenkwartier
– Extra miljoen voor de Blauwe loper: ‘Voor hoeveel fietsers doen we dit?’

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button