Algemeen

25 Jaar Radio Winschoten: Schaatscoach Peter Kolder werkzaam geweest voor radio Winschoten

Winschoten – Vorige week hebben we aftrap beleefd van een serie bijdragen over 25 jaar Radio Winschoten. We laten een aantal unieke ex-collega’s voorbij komen en laten zien dat deze lokale omroep aan de wieg heeft gestaan van veel imposante carrières. Verder komen natuurlijk alle hoogtepunten voorbij en we schromen zeker ook niet om een aantal dieptepunten te tonen. Geen beter vermaak dan leedvermaak immers.

- advertentie - 

Radio Winschoten heeft in ieder geval aan de wieg gestaan van schaatscoach Peter Kolder. Afgelopen weekend kon hij als coach van een zeer geëmotioneerde wereldkampioene Irene Wust ook zijn tranen niet bedwingen. Een mooi moment.

(Lees verder onder de foto)

Peter had als beginnend schaatscoach vooral de jeugd onder zijn hoede en zag mede onder zijn leiding Irene Wust en Sven Kramer wereldkampioen bij de junioren worden. Daarna trainde hij een paar jaar schaatstalenten in China. Onlangs zette hij weer voet op Nederlandse bodem en met succes, want zijn pupil werd werd zoals gezegd wereldkampioen.

Dat hij zijn succes te danken heeft aan zijn verleden bij Radio Winschoten gaat te ver, maar het heeft zeker bijgedragen aan zijn ontwikkeling.

(Lees verder onder de foto)

Peter is jarenlang, onder de leiding van Wiebe Klijnstra, de betrouwbare technicus geweest  van de nieuwsprogramma’s bij Radio Winschoten Actueel en Informatief. Als de Run weer werd gehouden, dan maakt Peter tijdelijk een overstap naar de sportredactie. De techniek bij de Run was, zeker in de tachtiger en negentiger jaren, een geweldige klus. Met kilometers snoer werden de verbindingen met de verslaggevers tot stand gebracht. Van elke editie werd live verslag gedaan op de radio en later zelfs op TV.  In de Klinker werden voor dat doel  dan twee studio’s gebouwd. Een in de zogenaamde Klinkerstraat waar de presentatie en de muzikale vormgeving tot stand kwam. In de “echte” Radio Winschoten studio kwamen de live bijdragen van alle verslaggevers binnen en dat waren soms wel een stuk of tien. Die moesten allemaal op het juiste moment in de uitzending gebracht worden en dat vond plaats in het zenuwcentrum dat bij de Run-uitzendingen werd bemand door Peter Kolder. Peter was en bleef de rust zelve en als het allemaal een beetje chaotisch dreigde te worden riep hij met luide stem, en nu allemaal de koppen dicht, waarna de uitzending soepel verder ging. Zijn bijdragen aan die run uitzendingen onderstrepen nog maar eens de stelling dat de techniek bij dit soort marathon uitzendingen van eminent belang is voor succes. Met gepaste trots zien we nu onze ex-radio collega wereldkampioenen afleverden.


Op onze eerste bijdrage over 25 jaar Radio Winschoten hebben we veel reacties gehad. Blijf dat doen wat ons betreft en laat ons ook weten welke onderwerpen of gebeurtenissen u nog graag eens de revue wilt zien passeren. Reacties graag naar JanKeitz@Gmail.com.


Nu u hier toch bent... Heeft u de OldambtNu.nl app al gedownload op uw telefoon? Zo niet, lees hier meer en download hem snel!
 
- advertentie - 
Tags
- advertentie - 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button
Close