Regionaal nieuws

Overheid: “Evenementen met meer dan 100 personen verboden”

- advertentie -

Landelijk – In Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart 2020 nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Minister-president Rutte en minister Bruins lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst.

- advertentie -

De maatregelen zijn:
– Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijdt sociale contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.

– Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.

– Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
– Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.

– Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
– Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.

– Scholen in het primair -, voortgezet – en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Tot slot: de maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met 31 maart. Dat geldt ook voor Noord-Brabant.

Het kabinet voerde eerder vandaag crisisoverleg op het ministerie van Justitie en Veiligheid. De persconferentie van Rutte, Bruins en Van Dissel volgde op dat crisisoverleg.

De bewindslieden wilden voorafgaand aan het overleg weinig kwijt. Minister Bruins wilde alleen zeggen dat de ontwikkelingen erg snel gaan en dat dat aanleiding is voor het overleg.

111 nieuwe besmettingen
Het RIVM meldde vandaag 111 nieuwe besmettingen met het coronavirus in Nederland. Daarmee komt het instituut op een totaal aantal patiënten op 614. Het aantal doden is gelijk gebleven en blijft dus staan op 5.

Vanavond debatteert de Tweede Kamer met Rutte en de ministers Bruins (Medische Zorg) en Grapperhaus (Justitie) over de aanpak van het coronavirus.

Bron: NOS

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button