Gemeente

Burgemeester Sikkema: “Hou vol mensen, we doen dit samen!”

- advertentie -

Beste Oldambtsters,

- advertentie -

Het is een rare en spannende tijd. We staan op met corona en we gaan er bij wijze van spreken mee naar bed. De meeste mensen in Oldambt zijn gelukkig nog gezond, hoewel het virus ook hier is en de maatregelen daarmee ook zeker noodzakelijk. Gelukkig zie ik dat daarvoor veel begrip is en dat mensen zich er goed aan houden. Ook ondernemers wie het economisch zwaar raakt. Dank voor ieders inzet om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Bijna iedereen kent inmiddels de corona verhalen van dichterbij of uit de media. Dit virus is geen griepje. Voor de mensen die het virus al wel onder de leden hebben (gehad) en hun naasten: ik wens u heel veel sterkte en een voorspoedig herstel. En voor alle mensen in de zorg en in vitale beroepen; onze waardering voor u is groot. Dat bleek ook uit de vele mooie gebaren in de afgelopen weken. Vanuit alle en soms onverwachte hoeken, wordt enorm meegeleefd.

Gelukkig loont al dat harde werken én het binnenblijven. Het aantal patiënten op de IC is dalend en dat geeft hoop. Toch is het zaak om nog vol te houden. In elk geval tot de besmettingsgraad zakt tot onder de 1, voor een langere periode. In dat geval is het virus aan het verdwijnen. Komt het er nog boven, dan is er nog steeds kans op een nieuwe uitbraak. Blijf dus ook de komende weken thuis als dat kan en houd voldoende afstand.

Crises leiden vaak tot creativiteit en solidariteit. Ook nu. Jongeren die spontaan zich aanbieden als oppas, buren die boodschappen voor elkaar halen, restaurants die afhaalmenu’s aanbieden, vrijwilligers die zich willen inzetten voor de voedselbank. Het is overweldigend dat er zoveel mooie initiatieven zijn in Oldambt!

En tegelijk zien we ook de schaduwzijde; hoe eenzaamheid toch toeslaat, mensen financiële zorgen hebben en de spanningen in sommige huizen toenemen. Dat is heel verdrietig en ik hoop dat iedereen die hulp nodig heeft, daar om durft te vragen. Juist nu.

De belangrijkste boodschap op dit moment is dat we moeten volhouden. Dat we naar elkaar blijven omkijken en lief zijn voor elkaar. We hebben vorige week samen met Oldambtsters een filmpje gemaakt om te laten zien hoe we met elkaar vorm geven aan deze tijd. Ik vind het hartverwarmend om te zien hoe iedereen zijn of haar best doet en creatief is in het zoeken naar oplossingen.

En dat zoeken naar oplossingen, dat blijf ik ook doen. Voor de normale dagelijkse dingen, maar zeker ook op speciale momenten. De dodenherdenking is zo’n moment dat altijd door moet gaan. Bij alle monumenten waar normaal bloemstukken worden gelegd, legt het college nu ’s middags bloemen. Om 20.00 uur leg ik bloemen bij het monument aan het Zuiderveen in Winschoten. U kunt dat live volgen via de stream op Facebook of via RTV Go.

En natuurlijk hoop ik dat u op 5 mei thuis stilstaat bij 75 jaar vrijheid. Ook al kunnen we dit jaar niet samenkomen om het te vieren, juist nu is het goed om de vrijheid en vrede te markeren.

Op het moment dat ik dit schrijf is het 14 april en sluit bijna de deadline van de krant. De ontwikkelingen aan het coronafront gaan snel, dus het kan zijn dat mijn bericht alweer achterhaald is op het moment van verschijnen van deze Oldambtster. Ik vraag u daarom om dit artikel met deze blik te lezen. Omdat de maatregelen heel goed helpen en verdere uitbraak van het virus in onze regio weten te voorkomen, hoop en verwacht ik dat de positieve lijn verder doorzet.

Zodat we straks weer voorzichtig kunnen gaan denken aan een leven na de coronacrisis. Na de langdurige thuisisolatie. Na de klap voor onze economie. Na de marathon in de zorg. Na maanden van thuisonderwijs. Na ziekte en herstel. En soms ook afscheid.

Want wat gebeurde en gebeurt er veel. Teruggeworpen op onszelf, blijken we tot veel in staat. Al thuiswerkend en zorgend. Omkijkend naar elkaar. Laten we dat vasthouden. Nu én straks.

Hartelijke groeten,
Cora-Yfke Sikkema, burgemeester Oldambt

Bron: De Oldambtster

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button