Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Gemeente

Oldambt inventariseert karakteristieke panden in Winschoten

- advertentie -

Winschoten – De gemeente Oldambt is bezig met het inventariseren van karakteristieke panden in het centrum en op het bedrijventerrein van Winschoten. Eerder gebeurde dat in het buitengebied. De gemeente wil hiervoor werkgroepen oprichten. Daarin is plaats voor inwoners, belanghebbenden en vertegenwoordigers van lokale (historische) verenigingen en stichtingen.

- advertentie -

Bijna 900 panden
De (concept)lijst met karakteristieke objecten telt zo’n 900 objecten. Het merendeel is bewoond of in gebruik. Maar op de lijst staan ook transformatorhuisjes, school- en verenigingsgebouwen. Die hebben een cultuurhistorische, architectonische en stedenbouwkundige waarde. Ze maken deel uit van de rijke bouwhistorie van de gemeente.

Trots en zuinig op erfgoed
De gemeente is trots op haar erfgoed: herenboerderijen, mooie villa’s, onder architectuur gebouwde woningen, landarbeiderswoningen. Monumenten en andere historisch waardevolle gebouwen geven het gebied en dorpen karakter en identiteit. Ze geven een beeld van de geschiedenis en vertellen het verhaal van het verleden. Oldambt wil zuinig zijn op haar cultureel erfgoed. En wil dit bewaren voor de toekomst. Niet door ontwikkelingen op slot te zetten. Wel door bewust met het erfgoed om te gaan.

Winschoten-Centrum en Winschoten Bedrijventerrein
De gemeente gaat nu aan de slag met een facetbestemmingsplan voor het opnemen van een regeling voor karakteristieke en beeldbepalende panden in het centrum en op het bedrijventerrein van Winschoten. Daarom moeten de karakteristieke objecten in deze gebieden worden geïnventariseerd. Dat gebeurt met adviesbureau Libau, lokale (historische) verenigingen en met betrokken inwoners en belanghebbenden.

Werkgroepen
Een werkgroep van 10 tot 12 personen bespreekt de door Libau opgestelde werklijst karakteristieke objecten. Ook bepaalt deze werkgroep welke objecten met de aanduiding ‘karakteristiek’ in het bestemmingsplan kunnen worden opgenomen. De werkgroep moet het voorlopig, vanwege het coronavirus, waarschijnlijk doen met digitale bijeenkomsten. Eigenaren, bewoners en belanghebbenden van een karakteristiek pand worden tijdig geïnformeerd. Daardoor kunnen ze, in de periode van ter inzage legging van het ontwerp bestemmingsplan, eventueel een zienswijze indienen.

Aanmelden
Wie zich wil aanmelden voor de werkgroep Winschoten Centrum of Winschoten Bedrijventerrein (of meer informatie wil) kan contact opnemen met Reina Boels-Feikens. Ze is projectleider agrarische erfgoed en karakteristieke panden bij de gemeente en bereikbaar per telefoon (0597) – 482 000 of e-mail (reina.boels@gemeente-oldambt.nl). Aanmelden kan tot en met vrijdag 15 mei.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button