Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Economie

Groningen beste zonnepanelenprovincie

- advertentie -

Groningen – De provincie Groningen heeft de grootste zonnepanelendichtheid van Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Zonneplan. Van alle Groningse koopwoningen die geschikt zijn voor zonnepanelen, wekt 34 procent inmiddels eigen stroom op. Daarmee scoort de provincie aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde van 27 procent. Binnen Groningen zijn er wel grote verschillen tussen gemeentes.

- advertentie -

Vooral in de meest noordelijke gemeenten investeert men fors in zonnepanelen. Zo wekt in Het Hogeland liefst 49 procent van alle koopwoningen met een geschikt dak eigen stroom op. Ook Eemsdelta en Midden-Groningen scoren boven de 40 procent. Daartegenover staat dat de gemeenten Pekela, Stadskanaal en Oldambt amper boven de 20 procent scoren.

(lees verder onder de foto)

Laagste inkomens scoren slechtst
Er is een duidelijk verband zichtbaar tussen financiële mogelijkheden en de populariteit van zonnepanelen. Drie van de vier gemeenten waarin de zonnepanelendichtheid het laagst is, behoren ook tot de Groningse gemeenten met het laagste gemiddelde inkomen en de laagste woningwaarde. Een opmerkelijke uitzondering vormt de gemeente Eemsdelta, die juist de op één na hoogste zonnepanelendichtheid van Groningen heeft. Eemsdelta behoort zowel qua inkomen als woningwaarde tot de drie minst bedeelde Groningse gemeenten.

Geschikte daken
Om een eerlijke vergelijking mogelijk te maken, nam Zonneplan in het onderzoek enkel koopwoningen met een dak dat geschikt is voor zonnepanelen mee. Verplichte panelen op huurwoningen zeggen immers niets over de bereidwilligheid tot verduurzaming van de bewoners. Daarnaast hebben niet alle koopwoningen een dak dat geschikt is voor zonnepanelen. Denk daarbij aan appartementen, huizen met enkel een dak op het noorden of huizen met een hoge boom voor de deur.

Op basis van actuele luchtfoto’s houdt Zonneplan voortdurend bij welke nieuwe woningen geschikt zijn voor zonnepanelen en welke woningen inmiddels voorzien zijn. De data uit dit onderzoek dateren van januari 2022.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button