Opinie en verhaal

Opinie: Raad Oldambt laat kiezer zweven door ontbreken stemwijzer

- advertentie -

Oldambt – Zoals bij iedere verkiezingen is nu ook weer een groot deel van de kiezers een paar dagen voor de verkiezingsdag nog steeds een zwevende kiezer. Zij bepalen pas vlak voordat ze het stemhokje ingaan naar welke partij hun stem gaat. Om als zwevende kiezer toch ergens te kunnen landen is de stemwijzer een handig hulpmiddel. Aan de hand van allerlei stellingen over verschillende onderwerpen kan je achterhalen welke partij het best bij je past.

- advertentie -

Maar in Oldambt moeten we het dit keer zonder stemwijzer doen. In plaats daarvan wordt er op zaterdag 12 maart in Winschoten een verkiezingsmarkt georganiseerd. De reden voor het ontbreken van de stemwijzer is dat het merendeel van de huidige gemeenteraad er geen voorstander van was, laat een woordvoerder van de gemeente aan OldambtNu.nl weten. De partijen waren bang dat de vragen te sturend zouden zijn.

Vrees voor sturende stemwijzer
Dat is een nogal opvallende reden, want een goed functionerende stemwijzer is juist allesbehalve sturend. Doordat er zoveel verschillende onderwerpen aan bod komen, krijgt de kiezer een goed beeld van de standpunten van alle partijen en kan er daardoor een weloverwogen keuze gemaakt worden. Maar blijkbaar acht het merendeel van de raad de Oldambtster kiezer niet in staat om aan de hand van een stemwijzer een goed doordachte keuze te maken.

Door het ontbreken van een stemwijzer wordt het de inwoners van Oldambt moeilijker gemaakt om een duidelijk overzicht te krijgen van de verkiezingsprogramma’s van de deelnemende partijen. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor de opkomst. Kiezers die geen keuze kunnen maken, blijven wellicht thuis omdat ze onvoldoende geïnformeerd zijn over de standpunten van de partijen.

Natuurlijk, mensen kunnen naar de verkiezingsmarkt in Winschoten komen om zich daar te laten informeren, maar mensen die op die dag moeten werken of om andere redenen niet in staat zijn om naar Winschoten te komen, hebben dus niet de mogelijkheid om zich op deze manier te laten informeren. De enige optie die voor hen nog overblijft is de verkiezingskrant van de gemeente. Maar ook daarin is het zoeken naar een uitgebreid overzicht van standpunten. Op enkele partijen na, beperken de meesten zich tot het herhalen van verkiezingsslogans en algemene speerpunten, zonder daarnaast concreet op de inhoud in te gaan.

Transparantie belangrijker dan ooit
Dus moet de zwevende kiezer in het Oldambt het, plat gezegd, zelf maar uitzoeken. En dat in tijden waarin de politiek steeds meer het vertrouwen van burgers kwijtraakt. Juist nu is transparantie over standpunten belangrijker dan ooit. Waar de angst voor sturende vragen bij een stemwijzer vandaan komt is volstrekt onduidelijk. Bovendien proberen de partijen tijdens het campagnevoeren de kiezers zelf ook een richting op te sturen. De partijen met een beter gevulde campagnekas kunnen daarnaast een groter budget uitgeven aan de campagne en daardoor zichtbaarder zijn dan de kleinere partijen.

Met een stemwijzer heb je dat probleem niet. Iedere partij, groot of klein, krijgt daarin evenveel ruimte. Als de gemeenteraad echt wil dat zich betrokken voelen bij de politiek, is het hoog tijd dat de politici deze woorden omzetten in daden. Te beginnen met het terugbrengen van de stemwijzer bij volgende verkiezingen.

Ingezonden opinie, naam inzender bij de redactie bekend. 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button