Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Politiek

Posters D66 beklad met hakenkruizen: “Het is niet normaal, woorden doen er toe”

- advertentie -

Oldambt – De afgelopen jaren groeiden de extremen. En de extreme geluiden werden steeds extremer. Bedreigingen van hulpverleners en discriminerende of grensoverschrijdende opmerkingen, we krijgen er steeds meer mee te maken. Ook in de politiek komt het steeds meer voor.

- advertentie -

In Oldambt werden er in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen posters van politieke partijen van de borden gescheurd. En werden er op diverse plekken kruizen door de posters van landelijke partijen geplaatst. Bij D66 ging het extremisme nog verder. De verkiezingsposters van de nummer 6 op de lijst van D66, Kevin Wójcik, werden beklad met hakenkruizen en fascistische teksten. D66 Oldambt trekt hier een grens.

“Ik heb een olifantenhuid gekregen.”
“Als 6 jarige kwam ik als immigrant naar Nederland toe. Ondanks dat ik mijn draai snel vond. Heb ik door de jaren heen vaak te maken gehad met bedreigingen en discriminatie. Tot vandaag heb ik het laten komen en gaan. Ik heb een olifantenhuid gekregen. Discriminatie en bedreigingen heb ik altijd van mij af laten glijden. Toch wil ik hier vandaag een grens stellen om het patroon te doorbreken” aldus Kevin.

“Vandaag gaat het toevallig over mij en daarom krijg ik de kans om mij hier over uit te spreken. Maar ook voor al die anderen wil ik me uitspreken. Dit is niet ok. Woorden doen er toe. Waarden doen er toe. Haat mag nooit regeren. Ga het gesprek met elkaar aan. Praat over de verschillen en zoek naar de verbinding want dat brengt Oldambt verder vooruit.”

Reactie lijsttrekker
D66 Lijsttrekker Henriëtte Davelaar vindt het heel erg wat er is gebeurd. “Alle mensen die een publieke functie vervullen, moeten dat kunnen doen zonder angst. Dat geldt niet alleen voor politici, maar ook voor mensen die werken bij de brandweer, politie of in de zorg. Een bedreiging van een volksvertegenwoordiger is een bedreiging van de democratie. Je kunt zeggen trek het je niet aan, het hoort erbij, het is normaal. Of dan had je niet de politiek in moeten gaan. Je moet een beetje weerbaarder worden. Maar weerbaarheid gaat ook over je grenzen aangeven en je uitspreken.”

“Met elkaar, het bestuur en alle kandidaten op de kandidatenlijst van D66, bespreken we openlijk wat dit met ons doet en steunen we elkaar. Er ligt naar mijn idee een maatschappelijke opdracht om bedreigingen en haat niet zomaar te laten passeren. Om je er tegen uit te spreken. Maar voor je uitspreken is wel lef nodig. Het is makkelijker om het weg te wuiven. Maar dat is niet onze stijl. We blijven trouw aan onze overtuigingen, soms tegen de stroom in.” zegt Davelaar.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button