Politiek

Cijfers en zetelverdeling: Voorlopige uitslagen gemeenteraadsverkiezingen Oldambt

- advertentie -

Oldambt – De voorlopige uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen in Oldambt zijn bekend. Het opkomstpercentage in Oldambt was 46%. Ten opzichte van de verkiezingen in 2018 (met een opkomst van 50,2%) is dat een daling van 4,2%.

- advertentie -

Twee partijen met vier zetels
Gedeelde winnaar van de verkiezingen (samen met de PvdA) is Gemeentebelangen Oldambt. Die partij kreeg 13,4% van de stemmen, goed voor een winst van één zetel waarmee de partij uitkomt op vier zetels in de raad. Vier jaar geleden was dit nog 10,4%. Evenals vier jaar geleden is de PvdA, met 14,7% van de uitgebrachte stemmen, de grootste partij Oldambt. Deze partij krijgt nu vier van de 25 zetels die de gemeenteraad van Oldambt telt.

Partij voor het Noorden en Verenigde Communistische Partij elk drie zetels
Ten opzichte van de vorige verkiezingen behaalde ook de Partij voor het Noorden nu meer stemmen. Met 10,5% (in 2018 was dit 9,7%) van de stemmen is het in Oldambt de derde partij, goed voor drie raadszetels. Daarna volgt de Verenigde Communistische Partij met 9,8% van de stemmen en drie zetels (dit was bij de vorige verkiezingen 11,9%).

Verlies voor SP en VVD
De SP Oldambt, die vier jaar terug vier zetels behaalde, halveerde qua zetelaantal. De VVD moest een verlies incasseren van één zetel en komt terug in de Oldambtster raad met twee zetels.

Twaalf partijen in de raad
In de nieuwe gemeenteraad krijgen twaalf partijen zitting. Naast de hierboven genoemde partijen, keren vier partijen terug in de raad met hetzelfde zetelaantal: het CDA met twee zetels. De ChristenUnie, D66 en Oldambt Aktief met elk één zetel. Nieuwkomers in de Oldambtster gemeenteraad zijn GROENLINKS (4,3% van de stemmen) en de PVV (5,9% van de stemmen). Beide partijen komen met elk één zetel in de nieuwe in de raad.

Totalen voorlopige uitslagen en zetelverdeling
Hieronder een overzicht van het totale uitgebrachte aantal stemmen per partij en het percentage per partij ten opzichte van het totaal aantal uitgebrachte stemmen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button