Gemeente

Oldambtster gemeenteraad komt op voor inwoners met aardbevingsschade

- advertentie -

Oldambt – Tijdens een spoeddebat in de Oldambtster gemeenteraad in januari 2022 werd een motie over de afhandeling van aardbevingsschade door de hele gemeenteraad aangenomen. In de motie roept de raad het college op om de problemen, die zijn ontstaan door het veranderen van het beoordelingskader van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), aan de orde te stellen bij de organisaties die hier iets aan kunnen doen. Het college heeft de motie inmiddels uitgevoerd.

- advertentie -

De motie
De motie gaat over het wettelijk bewijsvermoeden en het beoordelingskader van het IMG, dat in mei 2021 is aangepast. Volgens de raad heeft de aanpassing van het beoordelingskader ervoor gezorgd dat steeds minder schade aan huizen en andere gebouwen wordt gezien als aardbevingsschade. En dat betekent dat het IMG de schade niet vergoedt.

Hierdoor ontstaan volgens de raad grote verschillen tussen inwoners. Daarom moet het beoordelingskader weer worden aangepast naar de oude situatie. De raad heeft het college gevraagd om deze problemen te bespreken met de andere aardbevingsgemeenten, de provincie, de staatssecretaris Mijnbouw en het IMG, met als doel dat alle schademeldingen in het aardbevingsgebied weer ruimhartig worden vergoed.

In gesprek
Burgemeester Cora-Yfke Sikkema reageert op de motie: “Ik ben blij dat de gemeenteraad opkomt voor de belangen van onze inwoners. Want ook ik zie steeds vaker verschillen ontstaan in de afhandeling van aardbevingsschade. Steeds meer inwoners melden zich bij ons, omdat ze niet begrijpen waarom de buren wel een schadevergoeding hebben gekregen en zij niet. Terwijl ze in hetzelfde soort huis wonen en te maken hebben met dezelfde schades. Ik vind dat niet uit te leggen.”

“We hebben dit probleem als college al vaker aangekaart bij de instanties en doen dat nu, op verzoek van de raad, nog eens. Ik heb de motie doorgestuurd naar de andere aardbevingsgemeenten, de provincie Groningen, de Tweede Kamer, de staatssecretaris én het IMG. Met het verzoek om dit onderwerp op de agenda te zetten van de eerstvolgende overleggen.”

Aanmelden nieuwsbrief aardbevingsdossier
Dit bovenstaande bericht is afkomstig uit de tweede nieuwsbrief van de gemeente Oldambt. Iedere maand las u het laatste nieuws over de aardbevingsproblematiek in Oldambt in de gemeentelijke informatiekrant De Oldambtster. Omdat De Oldambtster in 2022 is gestopt, heeft de gemeente Oldambt een nieuwsbrief.

- advertentie -

Aanmelden kan via de website van de gemeente Oldambt. Ook leest u een gedeelte van de berichten op OldambtNu.nl.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button