Cultuur

Opening eindexamen tentoonstelling Academie Minerva in De Toekomst

- advertentie -

Scheemda – Stralende zon, pizza’s, uitgelaten studenten en bijna tweeduizend bezoekers waren onderdeel van de opening van FUTURE, de eindexamententoonstelling van Academie Minerva (Hanzehogeschool Groningen). Commissaris van de Koning, René Paas en dean Dorothea van der Meulen openden gezamenlijk de omvangrijke tentoonstelling op het terrein van fabriek De Toekomst in Scheemda.

- advertentie -

In de tentoonstelling tonen 160 bachelorstudenten op van de opleidingen Autonome Beeldende Kunst, Vormgeving en Docent Beeldende Kunst en Vormgeving hun eindexamenwerk. Ook het werk van masterstudenten van het Frank Mohr Institute was in de fabriek te zien. De tentoonstelling was tot en met 30 juni te bezoeken. Dagelijks is er een uitgebreid randprogramma met onder andere muziek, performances, films en lezingen. Meer informatie is te vinden op www.academieminerva.nl.

Academie Minervaprijzen
Tijdens de opening zijn traditiegetrouw ook de Academie Minerva prijzen uitgereikt. Afgestudeerde studenten van de drie bacheloropleidingen kwamen in aanmerking voor de Minerva Award for Fine Art, Minerva Award for Design en de Minerva Kunsteducatieprijs, allen €1.500,-. Later deze week wordt de Minerva Award for Research in Art/Design uitgereikt, ter waarde van €500,- .

De drie winnaars zijn:
Maarten Krukkert en Ali Salami (Minerva Kunsteducatieprijs)
Ieva Grabauskaitė (Minerva Award for Design)
Lorenzo Modestini (Minerva Award for Fine Art)

Maarten Krukkert & Ali Salami (Minerva Kunsteducatieprijs)
Na eerdere werkperiodes in de vluchtelingenopvang in Griekenland, ontwikkelde Maarten Krukkert een gevoel van urgentie om van betekenis te zijn. Via Vluchtelingenwerk in Nederland kwam hij in contact met Ali en introduceerde hem in de werkplaats van de academie waar ze samenwerkten aan verschillende technieken en materalen die ze verwerkten in onder andere zelfportretten. De jury ziet in deze werkmethode een mooie manier om elkaar al makend te leren kennen en hoe je als kunstdocent kunt bijdragen aan de artistieke ontwikkeling van leerlingen.

Ieva Grabauskaitė (Minerva Award for Design)
Ietwat verborgen in het gebouw toont Ieva Grabauskaitė haar werk ‘Lucid’. Het startpunt van haar werk is het visualiseren van een droom door middel van collage, gebruikmakend van fragmenten uit de echte wereld die op een vervreemdende manier samenkomen. Met een uitstekende werkhouding dompelt Ieva zichzelf in het maken van collages en de techniek videomapping. De jury vond dat het werk gemaakt is met volledige aandacht en is nieuwsgierig naar de voortzetting van Ieva’s artistieke praktijk.

Lorenzo Modestini (Minerva Award for Fine Art)
In de installatie van Lorenzo Modestini zien we screenshots van zijn telefoon die zijn getransformeerd naar print op screenprotectors. In een kleine ruimte zien we meer dan 100 beelden van telefoongesprekken met zijn familie in de afgelopen jaren. In zijn werk zag de jury een eenvoudig maar krachtig werk waarin intieme momenten tastbaar worden gemaakt. Het werk laat iets kwetsbaars en persoonlijks zien, en heeft tegelijk een universele waarde.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button