Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Regionaal nieuws

Gaskraan Groningen op waakvlam

- advertentie -

Groningen – Vanaf 1 oktober 2022 gaat het Groningenveld op de waakvlam. Dat betekent dat er een minimale hoeveelheid gas wordt gewonnen; 2,8 miljard kubieke meter gas voor komend gasjaar vanaf oktober. Dat heeft staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) besloten.

- advertentie -

Als de geopolitieke situatie het toelaat, wil het kabinet de gaswinning uit het Groningenveld stoppen in het najaar van 2023, uiterlijk 2024.

‘Impact is enorm’
Staatssecretaris Vijlbrief: “Met elke aardbeving in Groningen, zoals zaterdag nog bij Uithuizen, worden de Groningers weer opgeschrikt. De schade aan huizen, maar zeker ook de impact op Groningers is enorm. Daarom willen we zo snel mogelijk stoppen met de gaswinning uit het Groningenveld.”

(lees verder onder de foto)

Foto: Rijksoverheid

Productielocaties sluiten
In de eerste helft van het gasjaar blijven alle huidige 11 productielocaties open. Voor 1 april 2023 besluit staatssecretaris Vijlbrief of er vanaf april 2023 6 van de 11 productielocaties gesloten kunnen worden. Of dat kan is afhankelijk van de geopolitieke situatie op dat moment.

Waakvlam
De waakvlam is de minimale hoeveelheid gas die wordt gewonnen om de bestaande locaties en infrastructuur draaiende te houden. Als het minder zou worden, dan kan de put waaruit het gas stroomt niet open blijven. Op deze manier is het Groningenveld een reservemiddel voor uitzonderlijke situaties, zoals bij zeer koude omstandigheden en technische storingen.

Aardbevingen
Vanwege de impact van de aardbevingen op Groningers en hun huizen, wil het kabinet de gaswinning zo snel mogelijk stoppen. Het aantal aardbevingen daalt sinds 2014 en die daling heeft ook de afgelopen maanden doorgezet. Tegelijkertijd geeft Staatstoezicht op de Mijnen aan dat er meer aardbevingen zijn dan verwacht.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button