Politiek

Gemeentebelangen Oldambt tegen eigen wethouder: ‘Trek plan voor opvang in’

- advertentie -

Winschoten – Gemeentebelangen Oldambt wil niet dat er Oekraïners en statushouders worden opgevangen in In Den Stallen tussen Beerta en Winschoten. Volgens de partij is het voormalig hotel-restaurant daar niet geschikt voor. Dat schrijft RTV Noord.

- advertentie -

De uitspraak van Gemeentebelangen is opvallend. Uitgerekend haar eigen wethouder is verantwoordelijk voor het asielbeleid.

‘Gebrek aan draagvlak’

Het college van burgemeester en wethouders, onder wie wethouder Ger Klein van Gemeentebelangen, stelt voor om 56 tot honderd Oekraïners en statushouders te huisvesten in In Den Stallen. Meerdere omwonenden zijn het daar niet mee eens. Zij hopen dat het plan wordt ingetrokken, mede omdat het aantal bewoners van de buurt – ongeveer twintig – volgens hen niet in verhouding staat tot de mogelijk honderd nieuwe buren.

De omwonenden vinden Gemeentebelangen Oldambt nu aan hun zijde. Fractievoorzitter Albert Kuiper benadrukt dat ‘nieuwe vluchtelingen in beginsel welkom zijn’, maar vindt dat deze specifieke locatie niet voor opvang gebruikt moet worden.

Kuiper legt uit: ‘In Den Stallen is op ruime afstand van (openbare) voorzieningen gesitueerd. In de directe omgeving is weinig voor vluchtelingen te doen. Daarnaast betreft het een locatie in niet-stedelijk gebied die wordt omringd door een gering aantal woningen. Het geringe aantal omwonenden staat in geen verhouding tot het aantal te plaatsen vluchtelingen en statushouders. Tot slot kunnen wij ons niet aan de indruk onttrekken dat het bij omwonenden ontbreekt aan draagvlak voor de opvang.’

Foto: Gemeentebelangen Oldambt

Conclusie
De partij roept het college, en haar eigen wethouder, op om het voorgenomen besluit in te trekken. Kuiper: ‘Al met al vinden wij het belang dat met de opvang van de genoemde aantallen vluchtelingen en statushouders is gemoeid, minder zwaar wegen dan de belangen van de omwonenden bij het niet doorgaan van de opvang.’
Het is niet gezegd dat het plan nu ook direct in de prullenbak verdwijnt. Het college mag, zonder goedkeuring van de raad, zelf bepalen waar wel of geen mensen opgevangen worden.

Komende maandagavond is een extra ingelaste vergadering over dit onderwerp. Dan kunnen alle partijen hun mening laten horen. Kort daarna, mogelijk de volgende dag al, hakt het college een knoop door.
Wethouder Ger Klein is vooralsnog onbereikbaar voor commentaar.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button