Politiek

Verkiezingen 2023: Stembureaus gesloten, het tellen is begonnen

- advertentie -

Winschoten – Vandaag kon je stemmen voor de verkiezingen van Provinciale Staten en de waterschappen in de provincie. De 26 stembureaus in Oldambt zijn om 21.00 uur dichtgegaan.

- advertentie -

Elk stembureau bestaat uit minstens vier en maximaal zeven leden, van wie er één voorzitter is. De voorzitter bewaakt de orde tijdens de stemming en tijdens het tellen van de stemmen. Sanne Zoutman is een voorzitter, ze doet al jaren dit vrijwilligerswerk voor de gemeente Oldambt.

Elk jaar is ze actief bij een ander stembureau, dit jaar op de Boschpoort in Winschoten. Allereerst werd om 21.00 uur het cijferslot van de stembus gehaald. Daarna werd de container op de kop gegooid om alle stemmen handmatig te kunnen gaan tellen. “We hebben vandaag zo’n 600 stemmen mogen ontvangen op dit stembureau, sommige stemmen kwamen in de verkeerde stembus terecht, maar wij zorgen ervoor dat het juiste stembiljet bij de goede verkiezingen komt te liggen,” aldus Zoutman.

(lees verder onder de foto)

Foto: Quintin Stoetman/ OldambtNu.nl

Nadat de vloer bezaaid ligt met stembiljetten, wordt alles opengevouwen en bij de juiste partij gelegd. “Dit neemt wel een paar uurtjes in beslag. Alles wordt goed geteld, we weten hoeveel we ontvangen hebben, dit moet kloppen met onze telling,” legt Sanne uit.

Daarnaast stellen de leden van het stembureau het aantal geldige stempassen en volmachtbewijzen vast. Al deze gegevens worden in het proces-verbaal genoteerd.

(lees verder onder de foto)

Foto: Quintin Stoetman/ OldambtNu.nl

Vervolgens gaat alles naar het gemeentehuis in Winschoten. De voorzitters van alle stembureau’s moeten hier persoonlijk al het materiaal, te denken aan; overgebleven stembiljetten, de stemkoffer maar ook alle gebruikte stembiljetten verzegeld inleveren.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button