Politiek

Winschoter PVV-er in de race voor Kamerzetel

- advertentie -

Winschoten – Over enkele weken, op 22 november, vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Voor Reinder Blaauw uit Winschoten zijn deze verkiezingen een stuk spannender dan anders. Hij maakt namelijk kans om straks zelf een Tweede Kamerzetel in te nemen.

- advertentie -

Zijn partij, de PVV, staat in de meest recente peilingen op 15 tot 19 zetels en dus zou het zomaar kunnen dat Blaauw straks één van de 150 Kamerleden is. Dat hij zo hoog op de lijst zou komen te staan, had hij zelf ook niet verwacht. “Ik heb een sollicitatiebrief geschreven en werd uitgenodigd voor een gesprek. Bijna twee weken geleden werd ik ineens gebeld door Geert Wilders dat ik op de lijst sta en ook nog op plaats 15. Daar was ik wel even stil van, ik realiseerde me dat mijn leven wel op z’n kop zal komen te staan”, vertelt Blaauw. In de top-20 van de kandidatenlijst van de partij is hij één van de weinige nieuwkomers, tussen bekende en ervaren Kamerleden.

Een mogelijke stap naar Den Haag betekent wel dat Blaauw afscheid zal moeten nemen van zijn zetel in de Provinciale Staten, waarin hij sinds de verkiezingen in maart actief is. “Ik kreeg toen de kans om op plek twee te komen op de lijst, dat vond ik een grote eer. Het is geweldig werk, met alles wat je meemaakt. Dus ik zal daar dan ook met pijn in het hart afscheid van nemen, als ik inderdaad de Tweede Kamer in ga.” Blaauw is inmiddels zo’n tien jaar actief voor zijn partij, in verschillende functies.

“Ik kom uit een liberaal gezin, mijn ouders hebben elkaar leren kennen bij de JOVD. Zelf ben ik ook altijd wel politiek betrokken geweest en heb ook interesse in geschiedenis. Toen ben ik me ook in religie gaan verdiepen en las dingen over de islam en concludeerde dat de islam niet dezelfde samenleving voorstaat als wij voor ogen hebben. Ik vind dat we daar in Nederland naïef over zijn en we daarvoor een oplossing moeten vinden. Vanwege het standpunt van de PVV hierover sprak die partij mij aan.”

(lees verder onder de foto)

- advertentie -

Daarom pleit de 29-jarige Blaauw, in het dagelijks leven medewerker van groentehandel Lubbers in Winschoten, in navolging van zijn partij voor een migratiestop voor kansloze migranten. “Voor bijvoorbeeld een hersenchirurg uit een Westers land moet er natuurlijk wel plek blijven, maar er zijn ook veel migranten die een hele andere cultuur meenemen. Daar moeten we goed naar kijken en daarbij gaat het mij niet om de persoon, maar om de ideologie die iemand aanhangt.”

- advertentie - 

Over waar hij zich in de Kamer vooral mee bezig wil houden, laat hij zich verder nog niet uit, omdat pas na de verkiezingen duidelijk wordt welke portefeuille elk Kamerlid krijgt. “Maar Groningen en Oldambt zullen bij mij natuurlijk wel altijd een streepje voor hebben, dus daar zal ik mij ook voor inzetten. Mensen in Oldambt kunnen hun energierekening niet meer betalen en moeten de eindjes aan elkaar knopen. Dus daarin is een belangrijke taak weggelegd voor de politiek.”

In tegenstelling tot andere politieke partijen heeft de PVV geen leden en daarom zijn er ook geen partijcongressen waar over voorstellen gestemd kan worden. Volgens Blaauw is dat echter geen enkel probleem. “Ik denk dat onze partij juist democratischer is, want ik kon altijd wel appen of bellen met Kamerleden om ergens over te overleggen. Dat is veel directer en makkelijker dan via zo’n congres.”

Voor het kandidaat-Kamerlid wachten nu nog enkele spannende en hectische weken met veel campagne voeren. Maar op hoeveel zetels voor zijn partij rekent de Winschoter? “We staan in de peilingen op 15 tot 19 zetels, dus laat ik dan zeggen 20, dat is een mooi getal.”

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button