Algemeen

Burgemeester over explosies Midwolda: ‘Hier hadden doden kunnen vallen’

- advertentie -

Midwolda – De schrik zit er nog goed in bij bewoners van de Anna Maria Horalaan in Midwolda. Ze nemen de schade op die tijdens de jaarwisseling is aangericht na meerdere zware explosies door illegaal vuurwerk. Een aantal mensen raakte lichtgewond door rondvliegend glas, maar het had veel erger kunnen aflopen.

- advertentie -

‘Het is een wonder dat er geen ernstiger gewonden of doden zijn gevallen, want het was immens wat er heeft plaatsgevonden’, zegt burgemeester Cora-Yfke Sikkema van Oldambt tegen RTV Noord.

(lees verder onder de foto)

Foto: Gemeente Oldambt (archief)


Een puinzooi

Twee dagen na de explosies ligt er nog altijd glas en rommel op straat. De schade aan de huizen is groot. Aan beide kanten van de straat zijn ramen gesneuveld. Kozijnen zijn verzakt en het dak is beschadigd. Bij het huis waar het vermoedelijk mis ging, zijn vrijwel alle ramen eruit.

‘Dit is best heftig’, vertelt buurtbewoonster Wendy Kanon. Ze woont een straat verderop en schrok van de zware knallen. ‘Politie, brandweer, de hele straat werd afgezet. Glazen lagen eruit, het was echt een puinzooi.’

Kanon zorgt als mantelzorger voor een oudere man die in het rijtje woont waar de explosies plaatsvonden. Ze ging gelijk naar hem toe. ‘Alle ramen lagen eruit, zowel voor als achter. Hij zat vlakbij een raam en had glas over zich heen gekregen, hier en daar zat een snijwond. Gelukkig was hij er wel rustig onder.’

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl

Bewoners zijn aangeslagen
Burgemeester Sikkema ging dinsdagmiddag naar Midwolda om met bewoners te praten. ‘Ik was hier tijdens oudjaarsnacht ook, nu zie je bij daglicht hoeveel schade er is. Je merkt dat het indaalt bij mensen. Ze zijn aangeslagen en ook boos.’

Waar komt die boosheid vandaan? ‘Vooral het feit dat dit heeft kunnen gebeuren. Dit moet je niet afsteken en al helemaal niet in een woonwijk’, zegt Sikkema.

Of er een algeheel vuurwerkverbod moet komen, laat de burgemeester in het midden. ‘Ik zou wel met de gemeenteraad willen discussiëren of het niet handiger zou zijn om per dorp één plek te hebben om vuurwerk met elkaar af te steken, en verder niet.’

(lees verder onder de foto)

Foto: ingezonden

Katapult
Om wat voor vuurwerk het precies ging, is nog niet duidelijk. De politie trof tijdens de jaarwisseling een stellage aan waarmee zwaar illegaal vuurwerk kan worden afgeschoten, een soort katapult. Mogelijk zijn meerdere stukken vuurwerk tegelijk afgegaan.

De meeste huizen die zwaar beschadigd raakten, zijn van woningcorporatie Groninger Huis. De corporatie heeft onderzocht of de woningen nog bewoonbaar zijn en daaruit is gebleken dat de bewoners er gewoon kunnen blijven wonen. Wel gaat de corporatie de komende dagen aan de slag met het herstel van het dak en de ramen. Ook zal de woningcorporatie aangifte doen, laat directeur Laura Broekhuizen woensdagochtend weten op Radio Noord.

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl

Broekhuizen sprak met de getroffen bewoners. ‘Ik zag geschrokken mensen, die zich afvragen: hoe nu verder? Daar zijn we nu druk mee bezig. We doen er alles aan om mensen zo snel mogelijk weer op een goede plek te hebben.’

De politie laat weten dat er nog geen aanhoudingen zijn verricht. Wel zijn er vijf aangiftes gedaan van vernieling. De politie is nog op zoek naar beelden van bijvoorbeeld deurbelcamera’s of dashcams om te bepalen wie er mogelijk betrokken zijn geweest bij de explosies.

Lees ook:
– Politie onderzoekt zware vuurwerkexplosie Midwolda
– Ravage bij daglicht in Midwolda goed te zien (video)
– Meerdere woningen en auto’s fors beschadigd door mogelijk zeer zwaar vuurwerk (video)

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button