Cultuur

100 jaar Carel Coenraadpolder gevierd bij ‘geelste dijkgat ter wereld’

- advertentie -

Carel Coenraadpolder – Afgelopen zaterdag is er stilgestaan bij 100 jaar Carel Coenraadpolder. De feestelijke bijeenkomst vond plaats bij de het pas gerestaureerde gele dijkgat met op de dijk het schotbalkhuisje. Alle aanwezigen werden allereerst welkom geheten door voorzitter van Stichting Landschap Oldambt Harm Evert Waalkens.

- advertentie -

Honderd jaar geleden (1924) stampten werklozen deze laatste Oldambtster polder uit de grond. De polder ten noorden van Finsterwolde kreeg de naam van de Commissaris der Koningin Carel Coenraad Geertsema. Maar had net zo goed of beter ‘De Werklozenpolder’ kunnen heten.

Zaterdag werd bij het “Gele Dijkgat”, waar een replica van een schotbalkenhuisje staat, stilgestaan bij 100 jaar C.C. Polder. In tijden van nood werden de in het huisje opgeslagen balken in de sleuven van de coupure geschoven om het water tegen te houden. Commissaris van de Koning René Paas en historicus Otto Knottnerus hielden toespraken. Muzikale begeleiding was er van Berney Jansema uit Heiligerlee en stadsdichter van Oldambt, Refia Doevendans, droeg gedichten voor.

Lees meer: Carel Coenraadpolder viert 100-jarig bestaan op 22 juni bij ‘geelste dijkgat ter wereld’

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button