Gemeente

Opdracht laagdrempelige jeugd- en gezinsondersteuning gegund aan SWO

- advertentie -

Oldambt – De gemeente Oldambt heeft eind juni de aanbesteding voor de algemene voorziening jeugd- en gezinsondersteuning gegund aan Sociaal Werk Oldambt. Jurrie Nieboer, wethouder Jeugd: “Na een succesvolle pilot sinds 2021 wordt de jeugd- en gezinsondersteuning vanaf 1 oktober 2024 een blijvende voorziening. We zijn verheugd over de voortzetting van onze samenwerking met Sociaal Werk Oldambt.”

- advertentie -

Gemeenten hebben de taak om jeugdhulp te veranderen. Het doel is om gezinnen beter te ondersteunen en professionals meer ruimte te geven om hulp te bieden die nodig is, preventief en dichtbij huis. Een laagdrempelige algemene voorziening maakt het mogelijk om deze doelen te bereiken door hulp direct beschikbaar te stellen voor iedereen die het nodig heeft, zonder verwijzing van een arts, specialist, of de gemeente.

Karin Eeken, directeur SWO: “Met deze gunning kunnen we blijven inzetten op het vroegtijdig ondersteunen van jeugdigen en gezinnen in de gemeente Oldambt. We ervaren dat de gemeente vertrouwen heeft in onze aanpak. De kennis en ervaring die we hebben opgedaan tijdens de pilot, kunnen we blijven inzetten en versterken.”

De ondersteuning
SWO biedt hulp bij diverse opvoed- en opgroeiproblemen, zoals:
– Depressie, angst, stress, voeding, middelengebruik tijdens de zwangerschap;
– Voedings-, angst- en slaapproblemen tijdens de baby-periode;
– Sociaal-emotionele vaardigheden, ingrijpende gebeurtenissen, uitdagingen op school tijdens de peuter- kleuter- en schoolperiode;
– Middelengebruik, zelfredzaamheid, identiteit, sociale contacten (waaronder intimiteit en seksualiteit) tijdens de adolescentie en jongvolwassenheid.

Het ondersteuningsaanbod bestaat uit bewezen effectieve interventies en methoden, aangeboden individueel, in groepsbijeenkomsten of via praktische hulp thuis. Gekwalificeerde gezinscoaches, gezinsbegeleiders en jeugdondersteuners voeren de hulp uit.

Gevolgen voor jeugdhulp
De ondersteuning van SWO vervangt drie jeugdhulpproducten:
– Gezinsbegeleiding basis
– Individuele begeleiding basis
– Groepsbegeleiding basis

- advertentie -

Gezinnen die momenteel deze jeugdhulp ontvangen, worden door het jeugdteam van de gemeente Oldambt benaderd om te bespreken of de huidige jeugdhulp veranderd kan worden naar de ondersteuning van SWO. Als dat mogelijk is, wordt de overgang zorgvuldig geregeld.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button