Algemeen

RTL Nieuws: ‘Defensie had dood Mali-militairen kunnen voorkomen’

- advertentie -

Winschoten / Assen –  De mortiergranaat die vorig jaar de militairen Henry Hoving (29) uit Winschoten en Kevin Roggeveld (24) van de Luchtmobiele Brigade in Assen doodde tijdens een oefening in Mali, maakte deel uit van een partij van duizenden granaten die niet veilig waren.

- advertentie -

Lees ook: 29-Jarige militair uit Winschoten komt om in Mali

Defensie was ervan op de hoogte dat de mortiergranaten ondeugdelijk waren, meldt RTL Nieuws. Dat zegt Jean Debie, voorzitter van de defensievakbond VBM, tegen RTL. Hij stelt dat als defensie de eigen veiligheidsprocedures had gevolgd, het ongeluk niet was gebeurd.

‘Rapport genegeerd’
De in Bulgarije gemaakte granaten zouden in 2006/2007 met spoed zijn besteld voor de Afghanistan-missie. Volgens RTL Nieuws adviseerde een keurmeester van defensie in een rapport de partij af te keuren omdat de granaten onveilig zouden zijn. Dat rapport zou door defensie zijn genegeerd. Het was al bekend dat er een defect was aan de granaat, die ontplofte in de buis van de 60 mm-mortier.

Lees ook: ‘Militairen Mali overleden door fout in ontstekingsmechanisme mortier’

Dood onnodig
Tegenover RTL Nieuws noemt Debie de dood van de militairen onnodig. Hij zegt dat de granaten ook niet waren gecontroleerd nadat zij in Afghanistan waren geweest. Dit terwijl dat onder meer vanwege de klimaatverschillen wel nodig was.

Nabestaanden op de hoogte gesteld
De nabestaanden van de twee omgekomen militairen zijn woensdagavond op de hoogte gebracht van de uitkomsten van het onderzoek. Ze geven na de bekendmaking van het onderzoeksrapport een reactie.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button