Politiek

TK Verkiezing 2023: Deze Oldambtsters staan op de kandidatenlijst

- advertentie -

Oldambt – Vandaag zijn de Tweede Kamer verkiezingen. Normaal zijn die verkiezingen om de vier jaar. Door de val van het kabinet zijn ze nu eerder. De laatste Tweede Kamerverkiezing was in 2021.

- advertentie -

Aan deze Tweede Kamerverkiezing nemen 26 partijen deel. Tussen alle 986 namen op de kandidatenlijst staan ook drie namen uit de gemeente Oldambt, te weten: Marcel Sijbolts (BBB), Reinder Blaauw (PVV) en Jan Martin Koetje (JA21).

Nummer 30: Jan Martin Koetje (JA21)

Bij JA21 vinden we de eerste Oldambtster op de lijst. Jan Martin Koetje uit Heiligerlee staat op de 30e plaats voor de partij van lijsttrekker Joost Eerdmans. Op dit moment heeft de partij één zetel in de Tweede Kamer.

Jan Martin Koetje is ook bekend als voetbaltrainer van de Oldambtster Boys. In maart stond Koetje ook op de lijst van JA21 voor de Provinciale Statenverkiezingen. Daarbij wist hij geen zetel te bemachtigen. In het dagelijks leven is Koetje werkzaam bij de Gasunie.

Meer weten over Jan Martin Koetje? Lees meer op de website van JA21. 

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl

Nummer 30: Marcel Sijbolts (BBB)
De 47-jarige Marcel Sijbolts uit Midwolda en opgeroeid in Winschoten staat als kandidaat op de lijst van de BBB. De 47-jarige risico-analist en statisticus bij de Rabobank is kandidaat voor de BoerBurgerBeweging (BBB).

Tot aan de opkomst van de BBB was de inwoner van Midwolda nooit politiek actief. Maar het verhaal van de partij van Caroline van der Plas raakte een snaar bij hem, waardoor hij toch besloot de stap te zetten.

“Eerder was ik lid van de VVD, maar daar heb ik ongeveer tien jaar geleden mijn lidmaatschap opgezegd. Het idee wat ik heb van liberale politiek zag ik bij de VVD steeds meer verdwijnen. Bij de BBB heb ik dat gevoel wel. De mens staat centraal, je wordt als burger vrijgelaten, maar krijgt hulp als dat nodig is. Dat spreekt me aan, want de overheid is er voor de burger en niet andersom.”

Die visie ziet Marcel dus terug bij de BBB en daarom werd hij lid van de partij. Maar van lid worden naar je kandidaat stellen voor de verkiezingen is nog een hele stap. Het zaadje daarvoor werd geplant tijdens het kijken naar het (politieke) nieuws.

Mocht Marcel, die op de 30e plek van de kandidatenlijst staat, gekozen worden, dan zal hij niet permanent naar Den Haag gaan verhuizen. “Ik wil gewoon hier naar de supermarkt kunnen lopen, zodat mensen me kunnen aanschieten, zo is Den Haag hier ook vertegenwoordigd. Dat is heel waardevol, daardoor wordt politiek geen ver-van-je-bed-show.”

Meer weten over Marcel? Lees het volledige bericht hier terug.

(lees verder onder de foto)

Foto: ingezonden

Nummer 15: Reinder Blaauw (PVV)
De 29-jarige Reinder Blaauw uit Winschoten staat als kandidaat op de lijst van de PVV. De voormalig inwoner van Scheemda en Oude Pekela is sinds begin dit jaar Statenlid in de provincie Groningen.

Een mogelijke stap naar Den Haag betekent wel dat Blaauw afscheid zal moeten nemen van zijn zetel in de Provinciale Staten, waarin hij sinds de verkiezingen in maart actief is. “Ik kreeg toen de kans om op plek twee te komen op de lijst, dat vond ik een grote eer. Het is geweldig werk, met alles wat je meemaakt. Dus ik zal daar dan ook met pijn in het hart afscheid van nemen, als ik inderdaad de Tweede Kamer in ga.” Blaauw is inmiddels zo’n tien jaar actief voor zijn partij, in verschillende functies.

“Ik kom uit een liberaal gezin, mijn ouders hebben elkaar leren kennen bij de JOVD. Zelf ben ik ook altijd wel politiek betrokken geweest en heb ook interesse in geschiedenis. Toen ben ik me ook in religie gaan verdiepen en las dingen over de islam en concludeerde dat de islam niet dezelfde samenleving voorstaat als wij voor ogen hebben. Ik vind dat we daar in Nederland naïef over zijn en we daarvoor een oplossing moeten vinden. Vanwege het standpunt van de PVV hierover sprak die partij mij aan.”

Over waar hij zich in de Kamer vooral mee bezig wil houden, laat hij zich verder nog niet uit, omdat pas na de verkiezingen duidelijk wordt welke portefeuille elk Kamerlid krijgt. “Maar Groningen en Oldambt zullen bij mij natuurlijk wel altijd een streepje voor hebben, dus daar zal ik mij ook voor inzetten. Mensen in Oldambt kunnen hun energierekening niet meer betalen en moeten de eindjes aan elkaar knopen. Dus daarin is een belangrijke taak weggelegd voor de politiek.”

Meer weten over Reinder? Lees het volledige bericht hier terug.

Foto: ingezonden

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button