Algemeen

OBS Waterlelie krijgt bezoek van advocaat en officier van justitie

- advertentie -

Winschoten – De afgelopen weken waren leerlingen van groep 7 en 8 van obs de Waterlelie uit Winschoten in het kader van IMC Basis bezig met het thema Recht. Daarvoor kregen ze de ene week advocate Iris Djordjevic in de klas en de andere week officier van Justitie Esther van Slooten. Ze leerden hoe het Nederlandse rechtssysteem precies werkt en wat een advocaat en officier van justitie allemaal doen. Ook ontdekten ze wie er allemaal aanwezig zijn in de rechtszaal en in welke volgorde een rechtszaak verloopt.

- advertentie -

Leerlingen stelden goede vragen, zoals: ‘Als iemand zich beroept op zijn zwijgrecht dan denkt de rechter toch dat hij schuldig is?’ en ‘Waarom zou je iemand willen verdedigen die een misdrijf heeft gepleegd?’. Toch konden de gastdocenten daar goed antwoord op geven.

Leerlingen gingen bij voorbeeldzaken argumenten en straffen bedenken en zagen dat recht niet heel zwart-wit is. Want als iemand een kar vol boodschappen steelt, omdat hij geen geld heeft, maar wel 3 kinderen. Verdient hij dan dezelfde straf als iemand die voor de 5e keer wordt opgepakt voor winkeldiefstal?
Tenslotte speelden de leerlingen zelf een rechtszaak na. Gehuld in speciale kindertoga’s namen de officier van justitie, rechter, advocaat en griffier plaats. Ook was er een rol voor verdachte, slachtoffer en parketpolitie.

Volgende week sluiten de leerlingen het thema Recht af met een bezoek aan de rechtbank waar ze een rondleiding krijgen en vragen aan een rechter kunnen stellen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button