Algemeen

Raimond & Saskia (7): op avontuur in Oostenrijk

- advertentie -

Raimond en Saskia emigreren naar Oostenrijk, we volgen ze op de voet en plaatsen elke maand op OldambtNu.nl een artikel.

Winschoten/ Villach- Erlendorf (AT) – 
Even weer videobellen, bijkletsen over de veranderingen…Heel belangrijk, de pellet kachel waar de verwarming op gaat draaien is geplaatst! Voortaan hoeft er dus voor het douchen niet eerst meer een vuurtje te worden gestookt, maar is het warme water ruim voorradig! Een stuk comfortabeler, zeker voor de winter. In het appartementenhuis zijn inmiddels ook de kunststof kozijnen geplaatst.

- advertentie -

“Fluitje van een cent, ’t zat er zo in” laat Saskia in een filmpje weten. “zo gaaf!” Grote veranderingen waarna je weer verder kunt.  En dat is nu ook wel van belang, het is nu 5 graden in het appartementenhuis, geen fijne temperatuur om in te werken. Als we in de loft zover zijn dat in januari de keuken geplaatst kan worden kunnen verder op de eerste verdieping, waar de houtkachel brandt.

Sinds een aantal weken hebben Raimond en Saskia een nieuwe uitdaging; ze volgen twee keer per week lessen in de Duitse taal, online, gegeven door een docent uit Salzburg. Enige kennis van de Duitse taal had met name Raimond wel, maar wanneer je er woont is “toeristen-Duits” onvoldoende. Wanneer ze de Duitse taal beheersen volgt uitdaging twee, het leren van het Karinthies dialect. Zo mogelijk nog een grotere uitdaging. Ik beheers de Duitse taal goed, maar tijdens onze week bij Raimond en Saskia is het me niet gelukt er iets van te verstaan.

Naast de veranderingen in het wonen “an Sich”, de veranderingen aan het woonhuis, de tuin en het appartementenhuis zijn er natuurlijk nog veel grotere veranderingen.

Ofschoon Oostenrijk slechts zo’n 1000 km van Nederland verwijderd is, zijn de verschillen in de cultuur en het dagelijks leven best groot.

Qua digitalisering loopt Oostenrijk behoorlijk achter t.a.v. Nederland. Waar je hier alles online kan (en moet!) regelen, gaat het in Oostenrijk nog ouderwets bij balie of loket. Toen Raimond naar het “Gemeindeambt” moest voor het aanvragen van de bouwvergunningen en er nog gegevens ontbraken zat er niets anders op dan nog eens een kwartier heen en kwartier terug te rijden naar het gemeentehuis. Toen bleek dat er daarop nog iets aangeleverd moest worden mocht het dan bij hoge uitzondering via de mail verstuurd worden. Ook het bankieren via internet is er nog niet algemeen, je kunt er nog gewoon naar een bankfiliaal, waar ze hier nog nauwelijks te vinden zijn, hooguit een servicepunt bij de plaatselijke winkel. Er wordt in Oostenrijk  nog volop met contant geld betaald, zelfs bij winkels van internationale winkelketens is het niet altijd gebruikelijk dat je er kunt pinnen.

Spaaracties zijn er niet digitaal, hier worden nog volop zegels geplakt en kortingsbonnen voor de supermarkt uit het plaatselijke sufferdje geknipt.

Ook is er nog een ziekenfonds vergelijkbaar met het  ziekenfonds stelsel zoal Nederland dat tot 2006 kende. Werknemer en hun gezinsleden zijn automatisch en verplicht verzekerd tegen ziektekosten, de premie wordt dan ook ingehouden op het salaris. Ben je zelfstandige dan val je onder de zogenaamde particuliere verzekering. Zelfstandigen betalen daarnaast verplicht een pensioenpremie, in Nederland is deze verplichting er niet.

De bevolkingsdichtheid is in Oostenrijk aanzienlijk lager dan in Nederland. Hier is de bevolkingsdichtheid 523 inwoners per km2, in Oostenrijk is dat 108 inwoners per km2. Het grootste deel (60%) van de Oostenrijkers woont in de grote steden. In de hoofdstad Wenen met 1,9 miljoen inwoners woont zelfs ruim 20% van de totale bevolking. Meer dan 100.000 inwoners tellen de steden Graz, Linz, Salzburg en Innsbruck. 40 % van de inwoners woont dus op het platteland, in een berglandschap waar de natuur en weersomstandigheden grillig en onvoorspelbaar kunnen zijn. Dit maakt dat de kleinere dorpen vaak hechte gemeenschappen zijn waarin men op elkaar aangewezen is. “Noaberhulp” zoals dat ook hier vroeger gebruikelijk was maar wat je nu door de individualisering steeds minder ziet.

Ook het geloof speelt een rol bij deze gemeenschapszin, in Oostenrijk is zo’n driekwart van de bevolking Katholiek, in Nederland is het aantal gelovigen minder dan 50%. Dat het geloof een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven is in Oostenrijk is ook zichtbaar aan de vele kapelletjes en bedehuisjes langs de weg.

Wat merken Raimond en Saskia van deze gemeenschapszin? Saskia vertelt van de buren die haar toen ze er nog maar pas waren komen wonen uitnodigden voor de verjaardag van de buurman. Ze werd welkom geheten met een pakketje typisch Oostenrijkse lekkernijen. En als er iets was? Dan zou ze maar aankloppen. Van individualisme is in het kleine Erlendorf geen sprake. Natuurlijk heeft dat ook een keerzijde. De sociale controle is er ook. Daarnaast is men in Oostenrijk ook wel “van de orde, netheid en structuur” , waaraan het dan wel wennen is.

Ach, en nog een leuke overeenkomst? Sinterklaas komt ook in Oostenrijk. Ze vieren het iets anders dan wij, maar toch. In Oostenrijk hebben wordt St. Nicolaas vergezeld door Krampussen. Een Krampus is een duivelse demoon, Een Krampus deelt geen cadeautjes uit, maar straft stoute kinderen. In de eerste twee weken van december kleden mannen uit het dorp zich als Krampussen en jagen ze kinderen (en ook volwassenen) de stuipen op het lijf met roestige bellen en kettingen.  Het idee hierachter is dat de herrie die ze daarbij maken, de kwade geesten die er in de midwinter zijn verdrijven.  Cadeautjes krijgen de kinderen pas met kerst….

Lees ook:
– Raimond & Saskia (6): Op avontuur naar Oostenrijk
– Raimond & Saskia (5): Op avontuur in Oostenrijk
– Raimond & Saskia (4) : op avontuur in Oostenrijk
– Raimond & Saskia (3): op avontuur in Oostenrijk
– Raimond & Saskia (2): op avontuur in Oostenrijk

– Raimond & Saskia (1): op avontuur in Oostenrijk

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button